ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ… ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων έχει πολλές παραμέτρους και, δεν είναι μόνον η παραβατική ή νόμιμη διάσταση του, αυτή που θα πρέπει να μας απασχολεί. Είτε το θέλουν είτε όχι μερικοί, το νησί αυτό έχει μια ιστορία αιώνων και μια πολιτιστική κληρονομιά που καθημερινά υποβιβάζεται, αλλά υπάρχει! Αυτά είναι δεδομένα, κύριοι επιχειρηματίες. Δε θέλουμε να χάσει κανείς το μεροκάματο, ούτε να κλείσει το μαγαζί του. Ζητάμε απλά σεβασμό στον χώρο στον οποίο δραστηριοποιήστε επαγγελματικά, στην πόλη στην οποία ζείτε! Διαφορετικά, αν συνεχίσετε να αδιαφορείτε για τα πάντα γύρω εκτός του ατομικού σας συμφέροντος, θα χάσετε μόνοι σας το μεροκάματο, θα κλείσετε μόνοι σας τα μαγαζιά σας. Γιατί αν δεν σεβαστεί κανείς τον εαυτό και τον τόπο του, μην περιμένει να το κάνει ο επισκέπτης, ο περαστικός, ο τουρίστας.

Δείτε στις σημερινές φωτογραφίες πως η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων μπορεί να μεταμορφώσει προς το χειρότερο την εικόνα της περιοχής, γιατί τίθεται ΚΑΙ θέμα αισθητικής, πέραν όλων των άλλων. Δεν αρκεί να νομιμοποιείται μια κατάσταση – ακόμη και παράτυπα – για να ικανοποιεί αισθητικά με την τελική της μορφή. Δεν γνωρίζω το καθεστώς κάτω από το οποίο επιτρέπεται(ή όχι), η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο καντούνι(!), όμως, ούτε αισθητικά είναι ικανοποιητική σαν εικόνα, ούτε στους διερχόμενους πεζούς αφήνει χώρο να περάσουν(ειδικά αν μεταφέρουν ψώνια, ή λοιπά αντικείμενα), ούτε και αναβαθμίζει την περιοχή στα μάτια των επισκεπτών.

Γιατί αυτό που εισπράττει ο επισκέπτης στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι μια εικόνα παρακμής εστιασμένη μόνο στο κέρδος και σε τίποτα άλλο. Κι όταν, αγαπητοί επιχειρηματίες οι κάτοικοι και οι γκρινιάρηδες που σας χαλούν την διάθεση φύγουν από τη μέση, θα μείνετε με το πεδίο ελεύθερο σε μια πόλη – φάντασμα(όπως την προορίζει να γίνει η Unesco), όπου οι «κράχτες» σας θα διαλαλούν την πραμάτεια των μαγαζιών επί ματαίω, αφού σαν εικόνα δεν θα είναι πλέον ελκυστική στους επισκέπτες.

Πριν αφήσετε ελεύθερο τον θυμό να απαντήσει για εσάς – όσοι νομίζετε ότι θίγεστε από το πιο πάνω κείμενο – διαβάστε το τουλάχιστον καλά, μήπως έτσι διαπιστώσετε ότι δεν βάλω κατά κανενός, δεν συντάσσω κείμενα κακοπροαίρετα και ισοπεδωτικά, ούτε συντηρώ εμπάθειες και αντιπαλότητες. Απλά επιχειρώ να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους σκέφτονται και πράττουν κοντόφθαλμα, αδιαφορώντας για το αύριο, αλλά και το σύνολο… Αυτά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.