Διασκόπιο της Bajka

Διασκόπιο της Bajka

από REtro LOve team

Υπέροχα ψήγματα παιδικών αναμνήσεων για την γενιά των σημερινών 50ρηδων, κουβαλάει το χαρακτηριστικό σχήμα μιας από τις πρώτες μηχανές κινηματογραφικής προβολής που μπήκε στα Ελληνικά σπίτια.

Ήταν 1970, όταν τα καταστήματα Δραγόνας και η εταιρεία Αργώ φιλμς, έφερναν στην χώρα μας την Πολωνικής κατασκευής “Bajka”, ή «διασκόπιο» όπως ονομάστηκε στα Ελληνικά(κάποια στιγμή μάλιστα η μακέτα στο κουτί άλλαξε σε “Diaskope”).

Στα τόσο νοσταλγικά πια εκείνα «καρουλάκια» συμπεριλαμβάνονταν παραμύθια, θέματα από την αρχαία Ελλάδα και την μυθολογία, μέχρι και Χολιγουντιανές παραγωγές, ή ώρες των ξένων τηλεοπτικών σήριαλ της εποχής.

Όλα αυτά, βασισμένα σε μια μορφή προβολής slide ουσιαστικά, ή στατικών εικόνων, οι οποίες αντικαθιστούσαν η μια την άλλη γυρίζοντας έναν εξωτερικό διακόπτη. Ήταν ίσως ο πρώτος προτζέκτορας, με φιλμάκια 35mm και μια λυχνία 6 volt. Το εξωτερικό κάλυμμα ήταν κατασκευασμένο από βακελίτη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.