Tarantella Militaria

44911949_2166636650022085_5758202494140284928_n

ΠΕΡΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ

28/10/2018

Εμβατήρια, τρομπέτες και τύμπανα στήνουν το σκηνικό όπου θα αναπαραχθεί ο «πολιτισμός των στρατοπέδων»: ομοιόμορφη ενδυμασία, ομοιόμορφος βηματισμός, πανομοιότυπο αυστηρό ύφος.
Η εξουσία χρειάζεται μια πειθαρχημένη μάζα που θα υπακούει σε εντολές, είτε αυτές δίνονται στις διάφορες στιγμές της καθημερινότητας είτε στα πεδία των μαχών. Οι «καλοί μαθητές» τοποθετούνται πρώτοι και ο «καλύτερος» χρίζεται σημαιοφόρος.
Οι υπόλοιποι τοποθετούνται με βάση το ύψος και το φύλο. Οι πιο ψηλοί μπροστά,οι κοντύτεροι πίσω. Τα αγόρια μπροστά, τα κορίτσια πίσω
. Η αγωγή στην ιεραρχία σε όλο της το μεγαλείο, με βάση τα κατασκευασμένα πρότυπα «διανοητικής», «σωματικής», «έμφυλης» ανωτερότητας κάποιων έναντι των υπολοίπων. Οι διαχωρισμοί και η ιεραρχία αποτελούσαν πάντα βασικό εργαλείο της εξουσίας για την εκτέλεση των διαταγών και τη διατήρηση της πειθαρχίας.
Παρελάσεις στην Ευρώπη δεν υπάρχουν. Υπάρχουν στα κράτη που έχουν ένα δύσκολο παρελθόν ή ένα συμπλεγματικό «παρών»,
«Κατεξοχήν, παρελάσεις βλέπουμε στην μιλιταριστική Τουρκία που διορίστηκε χωροφύλακας της γειτονιάς μας , , όπου υπάρχει ένας φετιχισμός της σημαίας κι ένα καθεστώς καθαρά συγκεντρωτικό που πρέπει να ενώσει σαράντα λαότητες κάτω από μια θρησκεία κι έναν εθνικισμό που αναπτύχθηκε με την καταρευση της Οθωμανικης αυτοκρατορίας και γινεται ολοένα πιο επεκτατικός
Αποτελεί ζητούμενο για την Ελλάδα σήμερα η αυτοπεποίθηση ότι εν πάσει περιπτώσει είναι μια πολιτική ενότητα ιδανικών και αξιών, και αυτό που ενώνει την πολιτική κοινότητα δεν είναι ο μιλιταρισμός της και ο στρατός της αλλά η στοχοπροσήλωση σε κάποιες αξίες.
Και με αυτή την έννοια είναι κρίσιμος ο συμβολισμός.
‘Τι μας ενώνει’, δηλαδή»
Oi κούφιες παράτες και οι στολές τα προστάγματα και τα κομάντα τύπου Ράμπο ή κάποιες άξίες και κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος και των κοινωνιών που οι πληθυσμοί που πέρασαν απ΄αυτη την Ελλαδική Γή έπαιξαν βασικό ρόλο στην εξελιξή τους
Οι μαθητικές παρελάσεις «έχουν την επιπρόσθετη ιδιαιτερότητα ότι αφορούν σε ανήλικα άτομα, τα οποία έχουν περιορισμένη δυνατότητα να διαπραγματευτούν να αρνηθούν τη συμμετοχή υπό το φόβο του στιγματισμού σε μια διαδικασία αυτού του στρατιωτικού τύπου αντίληψης της συνύπαρξης που είναι προβληματική
Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια γύρω από τη «χρησιμότητα» ιδίως των σχολικών παρελάσεων, τίθεται συχνά ο παράγοντας της ετοιμότητας ή της ωρίμανσης από την πλευρά του κοινωνικού συνόλου να προχωρήσει στην κατάργηση ενός μακροχρόνιου θεσμού: «Το επιχείρημα περί ωρίμανσης της κοινωνίας είναι επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι κρατούντες κατά το δοκούν και όποτε τους συμφέρει.
Η κοινωνία, για παράδειγμα, έχει ωριμάσει να δεχθεί περικοπές μισθών κλπ αλλά κατά τα άλλα η κοινωνία είναι αυτή που διατηρεί τις παρελάσεις. Εγώ πιστεύω ότι αυτά είναι πολιτική σπέκουλα.
Χρησιμοποιούν την κάθε κοινωνία προκειμένου να αναπαραχθούν αντιλήψεις όπως αυτές, οι οποίες είναι βαθιά συντηρητικές και αναχρονιστικές.
Η νεολαία μπορεί να δείξει τις ικανοτητές της σε άλλα πεδία πολύ πιό ενδιαφέροντα από το να γυρνάει το κεφάλι σε επίσημους που θέλουν φτύσιμο.

——————————————————————————————————————————————–

1

ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ *
και οι ΑΝΕΤΟΙ ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΙ

19/10/2018

Είναι “κουνέλια” οι φαντάροι που πάνε στην ΕΛΔΥΚ, στην Κύπρο ?
Πλήρη επιβεβαίωση των ανακοινώσεων του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
αποτελούν οι νέες καταγγελίες που έφτασαν από συναδέλφους που υπηρέτησαν και υπηρετούν εκεί!
Συνεχή σκληρή εκπαίδευση με πραγματικά πυρά και σε ανορθόδοξους στίβους μάχης,
Τεράστιο κόστος θητείαςπου επιβαρύνει συνήθως την οικογένεια
Μπόλικα Φί (Φυλακίσεις-Κρατήσεις) με αποτέλεσμα την επιμήκηνση της θητείας (πρός όφελος ποιού άραγε?)
Τσάκισμα των νέων φαντάρων με προσβολές, καψόνια και εθνικιστική προπαγάνδα
Όλα αυτά για τους φτωχούς Έλληνες φαντάρους που μετατρέπονται σε Μισθοφόρους Στρατιώτες που καλούνται να σκοτώσουν-σκοτωθούν
για ΑΟΖ-Ενεργειακά κοιτάσματα- Νατοικούς σχεδιασμούς και αντιπαραθέσεις
ενώ Εφοπλιστές και οι γόνοι τους κοινώς την κάνουν λούφα.
Απαλλάσσονται εύκολα με διάφορα προσχήματα και διασκεδάζουν παραγωγικά αυτούς τους χαμένους μήνες..

Σ.Σ ” Τ” *Όρος της φανταρίστικης αργκό που έχει την ίδια σημασία με το ποντίκι, ποντικαρά, κλπ, του “νέου” δηλαδή, που τον τρέχουν παλιοί και καραβανάδες.
Συχνά πέφτουνε και κεράσματα φρέσκου καρότου
όταν υποδέχονται οι παλιοί τους νιούφηδες,τοποθετώντας το καρότο στο κρεβάτι του.
(Νιούφης=νεοσύλλεκτος φαντάρος ή συνηθέστερα ο νεοφερμένος στη μονάδα.
Πιθανότατα προέρχεται ετυμολογικά από τις αγγλικές λέξεις: new + fish )

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
– Τι κοιτάς ρε κουνέλι; Όπως είσαι…μια σκέτη φράπα με πολλά παγάκια… έφυγες….
– Γερμανικό σκοπέτο, κουνελάκι; Δεν πιστεύω να χαλιέσαι;

http://diktiospartakos.blogspot.com/20…/…/blog-post_44.html…

——————————————————————————————————————————————-

37383555_2017557731596645_283782984761344000_n

ME TO ΟΠΛΟ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ

17/7/2018

¨Ενθεν και ένθεν των συνόρων με το κρατίδιο του Γκλιγκόροφ
υπάρχουν άξιοι στρατιώτες που περΙμένουν να δοξαστούν…