Tarantella Educativa

v310

ΕΝΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ * ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ

25/11/2018

….Όσο όμως οι πέτρες κι αν είναι εύκολο
να τις μετακινήσεις, δεν είναι εξίσου εύκολο να τροποποιήσεις τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί
μεταξύ αυτών και των ανθρώπων. (…)
Εξαφανίστε τώρα τα σπίτια,
τους δρόμους, τα περάσματα,
εξαφανίστε τα εν μέρει ή τροποποιήστε την κατεύθυνση, τον προσανατολισμό, τη μορφή ή την όψη τους
, ή αλλάξτε απλώς τη θέση που έχουν το ένα σε σχέση
με το άλλο.
Οι πέτρες και τα υλικά δεν θα σας αντισταθούν.
Θα αντισταθούν όμως οι ομάδες [των ανθρώπων] και μέσω αυτών θα σκοντάψετε στην αντίσταση –εάν όχι των ίδιων των λίθων– τουλάχιστον της παλιάς τους διαρρύθμισης.»

Maurice Halbwachs, Η συλλογική μνήμη

Μία παρέα νέων παιδιών όχι μόνον Ελλήνων η ομάδα «Μπουλούκι», σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, σχεδίασε και υλοποίησε το μονοπάτι που οδηγεί στο γκρεμισμένο γεφύρι της Πλάκας το εργαστήριο αυτό, ως αντικειμενικό του σκοπό είχε να φέρει σε επαφή νέους επαγγελματίες του δομημένου περιβάλλοντος (τεχνικούς, μηχανικούς, καλλιτέχνες) με μια συστηματική προσέγγιση της παραδοσιακής γνώσης της τέχνης της πέτρας.
Παίρνοντας αφορμή από το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, η παρουσία του οποίου καθόρισε τη φυσιογνωμία της περιοχής, το εργαστήριο εστίασε στα τρία δομικά μέρη μιας πέτρινης γέφυρας: το τόξο, ο τοίχος και το λιθόστρωτο καλντερίμι, εμπλέκουν τρεις διαφορετικές τεχνικές δόμησης, οι οποίες ασφαλώς δεν εξαντλούνται στη γεφυροποιία αλλά απαντώνται και συνδυάζονται σε ένα μεγάλο αριθμό παραδοσιακών κατασκευών και κτιριακών τύπων.

Έτσι κάπως πρέπει να ολοκληρώνεται η παιδεία των τεχνικών …κι όπως ειπε ένας νεος αρχιτέκτονας :
Η επαφή με τους παλιούς μαστόρους ήταν ποιητική…

Σ.Σ”Τ” :Δεν πρόκειται για τα θεατρικά μπουλουκια αλλά γι΄αυτα των πετράδων που ξεκινούσαν από τα Τζουμέρκα και φτάναν στην Αυστρία και τα Βόρεια Βαλκάνια για να χτίσουν μέγαρα και σπίτια..

https://www.facebook.com/boulouki2018/videos/2137605563170226/

—————————————————————————————————————————————–

v95

ΩΧΘΕΜΟΥ!!

TaRantella EducativA vi@ antifascist action

10/10/2018

Στο 1ο μάθημα στην Ἑλληνική Ἀγωγή – Μαθήματα Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν του Μπουμπούκου μάθαμε από την Dr Mengele ότι οι πραγματικοί Άριοι είναι οι Έλληνες και όχι οι Ναζί.
Στο 2ο μάθημα στην Ελληνική Αγωγή του Μπουμπούκου μάθαμε από την Dr Manolides ότι ο Παρθενώνας χτίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Στο 3ο μάθημα στην Ελληνική Αγωγή του Μπουμπούκου μάθαμε από τον Dr Vlammeno ότι ο το “Αιγύπτιος” είναι ελληνική λέξη και προέρχεται από το “Υπτίως του Αιγαίου”.
Στο 4ο μάθημα πιθανότατα θα μάθουμε κάτι από τον νέο καθηγητή που έχει κλείσει ο Άδωνις να μας μορφώσει επιστημονικώς, τον Dr Portokalos. Τώρα που πάντρεψε την κόρη του την Τούλα και έχει άφθονο ελεύθερο χρόνο να τον αξιοποιήσει κι αυτόν.

Από το blog του Νίκου Σαραντάκου https://sarantakos.wordpress.com/2018/10/10/alpinearyan/

Όπως βλέπετε, ο Άδωνης λέει, σωστά, ότι οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι αλλιώς ονόμαζαν τη χώρα τους (και πράγματι, προσθέτω εγώ, την ονόμαζαν Κemet, μαύρη χώρα, ίσως από το χρώμα που είχε το παχύ έδαφος στις εκβολές του Νείλου). Ωστόσο, στη συνέχεια ο Άδωνης δίνει μια ετυμολογία που θα έκανε τον Γκας Πορτοκάλος να πρασινίσει από τη ζήλια του:
Δική μας λέξη. Είναι κάτω από το Αιγαίο. Υπτίως του Αιγαίου.
Και όταν ο μαθητής που ρώτησε ζητάει επιβεβαίωση, ο Άδωνης με ύφος απόλυτης σιγουριάς επαναλαμβάνει:
Υπτίως του Αιγαίου.
Τέτοιες «ετυμολογίες» φωνάζουν από μακριά πως είναι επινοήσεις. Αν ανοίξουμε ένα λεξικό, το Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη, κάποιο αγγλικό ή έστω το etymonline θα δούμε ότι η ελληνική λέξη Αίγυπτος προέρχεται από το ακκαδικό Hikuptah, που αντιστοιχεί στο αιγυπτιακό Ha(t)-ka-ptah «ο ναός της ψυχής του θεού Φθα» , δηλαδή η πόλη Μέμφις που συνδεόταν με αυτή τη θεότητα. Το όνομα της πόλης χρησίμευσε ως όνομα για ολόκληρη τη χώρα.

Οπότε, ο σχολάρχης είναι αντάξιος των καθηγητών του.

Και είναι βέβαια θλιβερό το ιστορικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να έχει για αντιπρόεδρο έναν τσαρλατάνο (θυμηθείτε και τα νανογιλέκα που διαφήμιζε!). Αλλά είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς θα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πολλοί επιθυμούν να βλέπουν να ιδρύονται στη χώρα μας, αν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος: σαν την Ελληνική Αγωγή θα είναι…

——————————————————————————————————————————————

paidikoi_stathmoi_aftodioikisi

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
(32000 πάνω από τις κυβερνητικές εκτιμησεις)

2/9/2018

Με βάση τα στοιχεία για το 2017, 24.000 παιδιά αποκλείστηκαν από τα κουπόνια («voucher») για δωρεάν παιδικούς σταθμούς , χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 17.000 αιτήσεις που εξαρχής δεν κρίθηκαν έγκυρες, αλλά και οι χιλιάδες φτωχές οικογένειες που δεν κατέθεσαν αίτηση, γιατί μπορεί να είχαν εισόδημα ένα ευρώ παραπάνω από τα εισοδηματικά κριτήρια. 10.000 παιδιά πήραν «vοucher» χωρίς να το χρησιμοποιήσουν, αφού δεν υπήρχε αντίστοιχη δομή στην περιοχή τους.
Φέτος πάνω από 67.000 παιδιά φαίνεται να μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών και όχι 30.000 – 35.000 όπως ειπώθηκε από κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ για τη σχολική χρονιά 2018-2019, υποβλήθηκαν αιτήσεις για 161.360 παιδιά και έλαβαν το πολυπόθητο voucher μόλις 93.611.
H ανακοίνωση στο παρακάτω λίνκ

https://www.aftodioikisi.gr/…/diktyo-ergazomenon-ota-pedik…/

——————————————————————————————————————————————-

gdf

ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Tarantella Educativa vi@ Ευάγγελος Βλαχάκης,

9/7/2018


Εσεις οι μεγάλοι θέλετε να μας έχετε σκλάβους…”,
μας ειπε τις προάλλες ένα 6χρονο παιδι, με οξύ και ελεύθερο πνεύμα… Και δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια…το παιδι περιέγραψε με λίγα λόγια την ουσία του “adultism”…
ακόμα κι αν προσπαθούμε να τους φερόμαστε πιο δίκαια απ ότι στο παρελθόν, ή αλήθεια είναι ότι όλο το σύστημα και η κοινωνία απαιτεί από αυτά τρομερούς συμβιβασμούς και καταπατά συστηματικά τα δικαιώματα τους…
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το αναγνωρίζουν αυτό και προσπαθούν σε συλλογικό και ατομικό πλαίσιο να δημιουργήσουν καταλληλότερες συνθηκες για τα παιδιά. Ένα παράδειγμα είναι το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Δημοκρατική Παιδεία, που πραγματοποιείται σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, όπου εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές, γονείς και “ειδικοί” στον τομέα της Παιδείας, ως ίσοι, αναζητούν τρόπους βελτίωσης της ποιότητας της μάθησης και της σχολικής ζωής.
Το φετινό συνέδριο της Ευρωπαικής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία θα λάβει χώρα στο φιλόξενο χωριό Αστρίτσι της Κρήτης 1-7 Αυγούστου.
Θα διεξαχθούν ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια για μικρους και μεγάλους και φυσικά πολύτιμες συζητήσεις, κι όλα αυτά σε ενα πανέμορφο μέρος!

(Οι δηλώσεις συμμετοχής έκλεισαν όμως από τις 4 του μήνα -εθνικη εορτή των ΗΠΑ)

https://eudec.gr/eudec-2018/