Σιόρα Βιττόρια

46027150_2191345487551201_8145165276523003904_o

ΨΕΥΤΟ- ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Οι συνταγές τση Σιόρρας Βιττόρια

12/11/2018

Ωρές τι θα κάμετε το Σαββάτο πό’θαρθει τ΄ανεψούδι σας – τση αδερφής σας τση ανεπρόκοπης το παιδί με τη μορόζα του την επίσημη κι άλλα τέσσερα κεφάγια μιτσά που τρώνε σα νά πάνε γιά εχτέλεση την άλλη μέρα μη βασκαθούνε ..
Γλέπετε ο ανεψιός είναι εις τα ΤΕΙ Λαρίσης μαζί με άλλα
ενενηβτα εφτά χιγιάδες παιδιά και ήθελε να πάει να ιδή τη κοπέλλα του τη Σκοπιανούλα που εργάζεται σε ποτοπωλείο στη Σαλονίκη αλλά λόγω που σκιάεται τση φασαρίες με τσου μακεντονίστας και τη κουβαλεί δώ πέρα. να τηνε παρουσιάσει κιόλις .
Φοβάται μη ντροπιαστεί εις τη ξένη κοπέλλα γιατί η μάνα του απ’οτα εχώρισε όλο λούσο είναι και δε σκοπάει ούτε ένα αυγό να σπάσει εις το τηγάνι.
Κι επήρε τελέφωνο κι απέ στο κουνιστό αναπάντητη γιά να μη χρεώνεται η κάρτα του το τσιγκούνικο και σας έδωκε παραγγεγιά:
– Τζία…. τοίμασε μιά αστακομακορανάδα που ούτε την έχουνε ονειρεφτεί δώ πέρα οι Βουργάροι.
Είχαμε φάει εις του Μποντρίνι δίπλα στο Καστέλο ότανε με είχες πάρει πού επήρα τ’απολυτήριο Λυκείου !
Τι να κάμετε τώρα σείς με δέκατέσσερα ευρώ -σε ψιλά-που σας έχει αφήκει το στεφάνι σας γιά να ρεγουλάτερε το Σαββατοκύριακο ?
Βάνετε ομπρός τη μηχανή πώς θα γελάσετε τα μιτσά και το Πίο.
Παένετε εις τη Λαικήνε (πάντα ενα τέταρτο πριχού τα μαζέψουνε γιατί ηθέλουνε να ξεφορτωθούνε πράμα και πέφτουνε σε σκόντα ) και λέτε εις το ψαρά :
-“Ένανίμυση κιλό κανιόκιες και δέκα γαριδίτσια από τα κόκκινα κι εκείνονε το κάβουρα που σαλεύει ” !
Τεσερσίμισυ φράνκα και τρία ίσον εφτά και ενανίμυσυ ο κάβουρας δέκα το πολύ.
Τα υπόλοιπα τα παιρνετε από κείνα πούναι γιά πέλυμα .
Ένα κιλό τομάτα παραγινωμένη,δύο πράσες μαυρισμένες ,δύο σέλινα με τα κοτσάνια,και δύο ματσάκια μυρωδιές ούτε τρία φράνκα όλο κι όλο.
Θα περάσουνε από φωτιά και δεν έχουνε ανάγκη.
Τα υπόλοιπα μπιστιού από του μπακάλη κι ότι θα τα πλερώσετε με τη σύνταξη
. (-Α ..ωρέ Σπύρο Τρύφωνα τι μας έκαμες !!
πόφυγες γιά την Αθηναία τη ξωτικιά και εκάναμε τα κομάντα μας σαν αθρώποι)
Μανέστρα Νούμερο τρίο και μπαχάρια πολλά και ένα μποτιγιόνι ρετσίνα τη κατακουτέλω να μείνουνε αναίστητα τα μιτσά στο δεύερο ποτήρι και μη πάνε ντίσκο με το σαράβαλο και ξοδεφτούνε τσάνπα και πάθουνε κανά ατύχημα και τουνμπάρουνε όπως το παιδί εις το Αεροδρόμιο τση Αθήνας.
Παένετε εις το κουζινί και βαρείτε μιά πετριά του Καάβουρα να μείνει σέκος του κόβετε τσι δαγκάνες και φυλάτε το υπόλοιπο να κάμετε σούπα εις το στεφάνι σας μεσοβδόμαδα.
Τσι πελείτε στη φωτιά να βράζει, ξαφρίζοντας αν χρειάζεται, ώσπου να μείνει περίπου το μισό νερό
Εν τω μεταξύ καθαρίζετε τσι κανιόκιες, προσέχοντας να μη πάει χαμένη ούτε σταγόνα ζουμάκι, και βάζουμε χώρια την ψίχα (είναι λίγη και διαλύεται στο χέρι μας, αλλά δεν πειράζει καθόλου).
Τα κελύφια τα σπάμε κοπανώντας με το βαρύ μαραφέτι που χτυπάμε το κρέας για να μείνει μιά ιδέα . Τα πόδια τα ρίχνετε κι αφτά στη φωτιά και μετά τα μαζεύετε μη προδοθείτε και ιδίως τα κεφάγια πρέπει να σπάσουν καλά.
Μετά τα βάζουμε σε αρκετά δυνατή φωτιά, σε ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, με λίγο λάδι, και τα τσιγαρίζουμε καλά (για 10 περίπου λεπτά) ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας κάθε τόσο 1-2 κουταλιές ζωμό ξεκολλώντας τα καραμελωμένα κομματάκια απ’ τον πάτο.
Όταν έχουν τσιγαριστεί προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σκεπασμένα για μισή ώρα.
Τσιγαρίζετε τση τομάτες με τσι πράσες και αλείφετε τοματόζουμο τσι δαγκάνες να ξεραθεί πάνω τους να φαίνουνται κατακόκινες σα από μικρό αστακουδάκι.
Βάνετε και λίγο ζουμί χώρια και βράζετε τσι δέκα γαρίδες.
Στη πρώτη κατσαρόλα αμολάτε τη μανέστρα κα λίγο παρμεζάνο από τα πρόπερσυ κι αγήνετε μέχρι να τραβήξει το ζουμί όλο.
Σε άλλο πιατικό δένετε τη σάρτσα με δυό κουταγιές κρέμα γάκτος που σκαρώνετε η ίδια σα καλή νοικοκυρα(αυτό έλειπε να πάρουμε τοιματζίδικα ξεράσματ) και κόβετε τση μυρωδιές και τρείς σκελίδες σκόρσο
Πάτε μέσα εις το σαλόνι-ο θεός να το κάμει – κι αφήνετε τη κατσαρόλα ζεματιστή απάνω εις το μάρμαρο που εσουφρώσατε από τη κατεδάφιση στο παραδίπλα καντούνι και το βαθύ πιάτο με τη σάρτσα δίπλα και γιομίζετε τα πιάτα εις τα μιτσά που τάχει κόψει η πείνα.
–Ο Πίος μου τον εχτύπησε με το ψαροντούφεκο τον αστακό εις το Νάοκ που πάει με τσου χειμερινούς κολυνμπητάδες κοιτάχτε πόσο μιτσές δαγκάνες έχει του ξέφυγε η μάνα όμως του βουτηχταρά μου !
Τώρα τι να καταλάβουνε τα μιτσά από αστακό που χάνονται τα μακαρούνια εις το στόμα τους σα κόμπρες που σφυράνε .
-Α! εβρήκε και μερικές γαρίδες εις τα πέτσα αλλά γειώσανε και τσου σερβίρετε από δύο στο καθένα και νάναι κι αφχαριστημένα.
Θα ειδήτε που στο τέλος θα ζητήξουνε και ψωμί να γλείψουνε όλες τσι κατσαρόλες να μη κάμετε λάντσα .
Αλλά ποντίγιο ωρέ τα λυσσιασμένα.
-Εκεί μετά μεθυσμένα και ντερλικωμένα στη μανέστρα και τα ψωμιά να θέλουνε να πάνε ντίσκο γιά Σατερνέη Νάιτ Φοίβο
Γι’αυτό φροντίστε να εξαφανίσετε τα κλειδιά από τ’αμάξι την ώρα που γλαρώνουνε και ρεύουνται τα σκόρδα και τσι πράσες .
Kι έτσι εβγάλατε την υποχρέωση που θέλανε κι αστακό ωρέ λές κι έχουνε εκεί πάνου που τον έχουνε δεί μόνο
εις τα ιταγιανιάκα τα έργα τσου σινεμάδες.

—————————————————————————————————————————————–

45973463_2189904161028667_3162923743383126016_n

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΚΟΝΕΣ 
ΑΠΌ ΤΗ ΣΙΟΡΡΑ ΜΑΣ

11/11/2018

Ωρές κοκόνες!!
Καιρό θέλω τώρα να σας τα πω ένα χεράκι κι όποια θέλει μ’ακούει, για καλό σας είναι κοπέλλες !
Προσπαθώ να σας κάμω τότσο αθρώποι με καμιά συνταγή γιατίς απ’αυτά που μαθαίνω εισάστενε οι περισσότερες τέγεια για τέγεια άχρηστες και μόνο καθρέφτη ηξέρετε.
Το λοιπό, σήμερα δεν έχει συνταγή για φαΐ, αλλά συνταγή για σερνικά. Αυτά που σας καίνε δηλαδής και που σας κάμουνε κόρτε μέχρι να γενεί η πράξη και μετά κάμουνε τσου κουτούς.
Βλέπω τσι νέες τσι κοπέλες να πρατούνε όξω χειμώνα- καλοκαίρι με ό,τι τσου δώκε η φύση απλόχερα να το μοστράρουνε φάτσα φόρα. Δε φτάνει αυτό, βάφονται σα να πάνε εις το τσίρκο ή να τραγουδήσουνε σε καμιά πίστα τέρτζο σεγόντο και βάλε.
Βάνουνε επίσης πάνω τσου ό,τι είναι τση μοδός και ας είναι κι άσκετο κι ας μη τσου πάει. Βέβαια, δεν είναι μόνο οι νιές που πρατούνε έτσι όξω, είναι και πολλές από τσι μεγάλες, που θέλουνε να τσου λένε πόσο όμορφες είναι, ότι είναι σα κοπελίτσια και πολλές θέλουνε να πετύχουνε και κάνα μορόζο γιτό τσού χει ξυνήσει ο κουβαλητής τους που τσή΄χει πριγκήπησσες
Έτσι κοκόνες μου όλων των ηλικιώνες δε θα βρείτε γαμπρούς και μορόζους τση προκοπής ή και κανένανε. Θα βρείτε κανένανε να σας κάμει τη δουγιά 1-2 βολές το πολύ και μετά που τον είδατε..
Θέλει σέστο η δουγιά.
Πρώτα απ’όλα πρέπει να βάνετε παπούτσι με το οποίο να μπορείτε να πρατείτε.
Άμα βάνετε 27,5 πόντοι τακούνι για να πρατήσετε μέσα στη πόλη και πηγαίνετε σα να τα’χετε κάμει πάνου σας σγουμπιάζοντας κιόλης, έχετε χάσει πολλούς πόντους από το παιχνίδι.. Ο άντρας θέλει τη γυναίκα να πρατεί με χάρη. Άμα μπορείτε να το καταφέρετε με εικοσιτόσοι πόντοι τάκουρα, κάμετε το, αγιώς κατεβείτε κάναν όροφο
Μετά, πάμε εις το ντύσιμο.
Το να τα βγάνετε όλα τα καλά σας όξω, μα όλα δεν είναι πράματα. Και δεν έχει να κάνει με την ηθική αλλά με την αιστητική. Ιδίως όταν το γδύσιμο συνοδεύεται από μακιγιάζ μεγατόνων και τάκουρο μη περπατήσιμο.
Άμα δεν αιστάνεστε καλά άμα δε βγάλετε όξω κάτι τις, βγάρτε ένα πράμα. Όχι όλα.
Υπάρχουνε και οι παραλίες για να κάμετε την ανάλογη πασαρέλα και όποιο σερνικό θέλει να δει τα καλά σας σώνει και ντε, άμα σκιάεται ότι μπορεί να μην εισάστενε μοντέλο πριν σας κάμει τη πράξη, θα σας ακολουθήσει εκεί .
Ε μιά!!
Κι επειδής ειμάστενε σε χώρα από κουτούς άντρες, που πατούνε κυρίως εις την ανατολή και οι μανάδες τσου τσου λένε από μιτσά ότι όλες οι γυναίκες είναι τσούλες, δε τσου κάεται καλά να κάμουνε σκέση με κοπέλα που τα βγάνει όλα όξω. Σκιάονται μη τσου βγει η μάμα αληθινή.
Τώρα με το μακιγιάζ τι να πω…
Μάθετε τι σας πάει και μη βάνετε πάνου σας τσου τόνους από τα μει-καπ και το αιλάινερ μέχρι τ’αυτί.
Να εισάστενε σιαγμένες με μέτρο.
Σκιάονται οι άντρες από τσι μάσκες.
Δε πάτε σε οντισιό για κλόουν..
Και με τσι μόδες σώνει πια!!
Ντυνοσάστενε όλες ομοιόμορφα τα ίδγια νιες και γριές. Πελείτε και τα ρούχα όταν περάσει η μόδα και μετά άλλα όβολα όταν έρθει η νέα μόδα. Μια συμβουλή θα σας δώκω για αυτό. Να βάνετε μόνο ό,τι σας πάει και να μάθετε να ράβετε στοικειωδώς για να μετατρέπετε τα ρούχα σας όταν αλλάζουνε οι μόδες χωρίς να πελείτε όβολα.
Τέλος μόνο το κούνημα για γαμπρό δε φτάνει.
Για κάποιους ημπορεί να φτάνει αλλά όχι για όλους. Μάθετε να κάνετε κάτι τις εις τη ζωή σας είτε αυτό είναι τυρόπιτα είτε αστροφυσική.
Κι αυτή είναι συμβουλή πέρα από τσι γαμπροί.
Με τσι υγείες σας κοκόνες ξεμυαλισμένες
και τα ξαναλέμε μετά τη βορτα…

—————————————————————————————————————————————–

45585061_2183189838366766_3244233620394606592_n

6/11/2018

Οι συνταγές τση Σιόρρας Βιττόρια. *

ΟΒΡΙΕΣ ΦΡΙΤΑΤΑ

Μου είπε ο κυρ-Οττάβιος που έκαμε ιταλικά; στα μιτσά του Κανπιέλου ένα αιώνα ότι άλλο είναι το σπαράγγι που βγαινει από το Asparagus κι άλλο η οβριά που βγαινει από το Bryonia
Είναι σοφός άθρωπος και ξέρει.
Από τα πιό ευκολα χόρτα να τα μαζέψει καμμιά γιατίς ορθώνονται και δίνουνε παρών σα σε αναφορά λόχου που λένε οι άντρες τα βρίσκετε και δυό μέτρα όξω από τσου δρόμους κει που αρχίζει και πυκνώνει η βλάστηση. .
Τσι βράζετε σ’ελάχιστο νερό γιατί άμα το παρακάμετε χάνουνε τη γευση τους.
Ακόμα καλύτερα τσι τοιμάζετε σε λαδόχαρτο τυλιγμένες με δυο σταγόνες νερό ,λαδάκι κι αλάτι χοντρό να τσιμάρουνε λίγο εις το φούρνο μέχρι να κοκκινισουνε τα κοτσάνια τους
Όπως είναι έτσι παίρνετε μισοβρασμένες ή μισοψημένες τση ρίχνεται στο τηγάνι που έχετε τσιγαρίσει λίγο κρομμυδάκι φρέσκο.
Στάζετε λίγο λεμόνι να κόψει η πικρίλα κι αμέσως . σπάτε τουλάχιστο τέσσερα άυγά που επήρατε από το χωριό στο παρακαλετό από τη τζία Μερπομένη που έμεινε στέρφα η καψερή kι έχεικάτι πουλάδες λέφτερες ίσαμε σα καγκουρά
τά νακατεύετε στο μπώλ με λίγο αλατοπίπερο και χύνετε τον πορτό στο τηγάνι γιά δέκα το πολύ λεφτά και πολύ που λέω.
Βγαίνει μία φριτάτα που λέτε ότι σας τηνε έμαθε ο Σπύρος σας ότανε εμπαρκαρε στην Ισπανία στη Μπάρτζα
(πόχει φτάκει το πολύ μέχρι το Μούρτο για ψάρεμα).
Τώρα που ΄ναι η εποχή τους άμα βρείτε και τρεις τέσσερεις καρδιές αγγινάρας τσι πελείτε κι αυτές και γένεται γιόμα βασιλικό να το τρώνε τα ξαδρέφια που σας θυμιούνται το Πάσκα από την Αθήνα να ζαλιστούνε .
Που να τσου βρουνε τέτοιους θυσαυρούς στη λεωφόρο του Συνκρού ?
Ο κυρ Οττάβιος μου χει πεί ότι οι Ιταγιάνοι τσι κάμουνε εχτός από βραστές με λαδολέμονο που το ξέρει μέχρι και η πιο ανεπρόκοπη τσι κάμουνε ριζότο που ΄ναι σπεσιαλίστες και μαγειρευτές σα φρικασέ ακόμα και με θαλασσινα και σάρτσα ντομάτα.
Προκάμετε όσο είναι καιρός γιατί δε κρατά πάνω από ενάμισυ μήνα η σοδειά τους

* Σ.Σ ” Τ” :Με αφορμή της δημοσίευσης του λήματος στην σημερινή ” Ιστορία μιάς λέξης ” αναδημοσιεύουμε τη συνταγή της Σιόρρας Ωιτόριας από τις 4 Απρίλη τουτηνής της χρονιάς έχουμε και μια ανάλογη του μπαρμπα Μάκη που θα την βάλουμε κι αυτήνε

—————————————————————————————————————————————

safe_image.php

ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕΝΕ ΟΙ ΚΟΡΦΙΑΤΕΣ…

21/9/2018

Δεν αντέχω άλλο,
άμα με πιάκετε από τη μύτη θα σκάσω!!
Το ξέρετε ωρέ ζά
ότι γένεται κάθε χρόνο τσι Ιταλίες
διεθνές φεστιβάλ μπουρδέτου
και εμείς εδώ στη Κέρκυρα, ούτε μυρωδιά
από μακρυά δεν έχουμε πάρει;
Το ξέρετε ωρέ ρεντίκολοι σεφ τση συφοράς ότι δεν το κάνουνε μόνο οι Ιταλοί αναμετάξυ τους αλλά μαζί και με άλλες χώρες αυτής τση θάλασσας που μας βρέχει όλους και λέγεται Αδριατική;
Το ξέρετε ωρέ ότι φέτος θα διαγωνιστεί
και η Αρβανία,το Μαυροβούνιο και η Κροατία με την Ιταλία για το καλύτερο μπουρδέτο;
Ωρές, σεφ από τα Τίρανα θα πάει να κάμει μπρουέτο τ
σου Ιταλούς και από εδώ ούτε ένας άθρωπος;
Από εδώ που είναι το μόνο μέρος τση Ελλάδας που έχει κρατήσει αυτή τη παγιά ψαράδικη συνταγή αυτής τση έρμης τση θάλασσας;
Που το κάνουμε παρ’ όλη τη κουταμάρα που μας δέρνει τα τελευταία χρόνια, οριτζινάλε ;
Τόσο το μπιάνκο όσο και το κόκκινο, αυτό που όλοι λέτε μπρουέτο; Γιατίς και τα δυο μπρουέτα είναι..
Το μπιάνκο το κάνανε πριν έρθει η ντομάτα στην Ευρώπη και το κόκκινο όταν ήρθε..
Ντροπής ωρές νιοράντηδες, ντροπής!!
Άμα δε δηλώσει κανείς συμμετοχή για του χρόνου,
θα πάμε ως Ταραντέλλα Σεφ
και τα λοιπά να τσου κάμουμε
να τσου πεταχτούνε τα μάτια όξω..